Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)
Informatie:
Bezetting:
Eric Sykes - Frank Bryce
Timothy Spall - Wormtail
David Tennant - Barty Crouch Junior
Daniel Radcliffe - Harry Potter
Emma Watson - Hermione Granger
Rupert Grint - Ron Weasley
Mark Williams - Arthur Weasley
James Phelps - Fred Weasley
Oliver Phelps - George Weasley
Bonnie Wright - Ginny Weasley
Jeff Rawle - Amos Diggory
Robert Pattinson - Cedric Diggory
Jason Isaacs - Lucius Malfoy
Tom Felton - Draco Malfoy
Stanislav Ianevski - Viktor Krum
Film details:
Algemene details
Genre Adventure; Fantasy; Mystery; Thriller
Regisseur Mike Newell
Producer David Heyman
Auteur Steven Kloves; J.K. Rowling
Studio Warner Bros
Taal Engels
Kijkwijzer PG-13
Duur 2 hr 37 mins
Land Groot Brittanië
Kleur Ja
Technische details
Medium DVD
Region Regio 2
Scherm ratio 1.85 (16:9) Anamorphic
Audio Tracks Dolby Digital 2.0
Ondertiteling Nederlands
Aantal disks 1
Release Datum 2003
Plot

Bij het zien van Harry Potter deel 4 sloeg bij mij de twijfel toe. Want zowel het boek als de film bevatten scènes die zo gruwelijk zijn, dat ik er toch enige weerzin bij voel. En dat, terwijl ik toch een absolute fan van zowel de boeken als de films ben. Maar wat betreft "Harry Potter en de Vuurbeker" plaats ik kritische kanttekeningen bij film én boek.

Wat is mijn voorbehoud? In deel 4 wordt Voldemort opnieuw tot leven gewekt. En dat gebeurt op een allesbehalve zachtzinnige manier. Al toen ik het boek las, moest ik denken aan de beroemde en beruchte scène uit de film "Frankenstein", toen het Monster van Frankenstein tot leven werd gewekt. In de zwart/wit film van 1933 was dat al zo akelig, dat ik er als kind niet van slapen kon.

De scène uit Harry Potter en de Vuurbeker, waarin Voldemort tot leven wordt gewekt, is nóg enger, wreder en gruwelijker dan die scène van "Frankenstein". Maar aan de Harry Potter films en -boeken kleeft nog steeds het imago van "kinderfilm" en "kinderliteratuur". Nou, DAT IS HET BESLIST NIET! Zo'n gruwelijke scène is toch echt voer voor volwassenen en niet voor beïnvloedbare kinderzieltjes bestemd.

De film vond ik fantastisch, adembenemend en zeer getrouw aan het boek, deze kanttekening ten spijt. Maar de humor was soms ver te zoeken en de magische wreedheden gingen wel érg ver. En dat wordt er in de boeken deel 5 en 6 eigenlijk niet beter op. Mijn advies: ouders, kijk mee en lees mee met uw kinderen en houd goed in de peiling of uw kind werkelijk bestand is tegen wat het krijgt voorgeschoteld. Want hoe prachtig, fantastisch en geniaal de boeken en bedenksels van Rowling ook zijn en hoe waarheidsgetrouw ook verfilmd, de magie kan onderhuids kruipen en onbedoelde effecten hebben op bezoekers die de kunst van het relativeren nog niet goed hebben kunnen leren. Zoals kinderen van de lagere school.

Aanvullende informatie
(Extra) Features
Basic extra's: Additional extra's:
  • Velen
Externe informatie:
Uitleen gegevens
Dit item is beschikbaar.

Back to list