Eyes Wide Shut (1999)
Ey
Informatie:
Bezetting:
Tom Cruise - Dr. William Harford
Nicole Kidman - Alice Harford
Madison Eginton - Helena Harford
Jackie Sawiris - Roz
Sydney Pollack - Victor Ziegler
Leslie Lowe - Illona
Peter Benson - Bandleader
Todd Field - Nick Nightingale
Michael Doven - Ziegler's Secretary
Sky Dumont - Sandor Szavost
Louise J. Taylor - Gayle (as Louise Taylor)
Stewart Thorndike - Nuala
Randall Paul - Harris
Julienne Davis - Mandy
Lisa Leone - Lisa
Film details:
Algemene details
Genre Drama; Erotiek
Regisseur Stanley Kubrick
Producer Stanley Kubrick
Auteur Arthur Schnitzler; Stanley Kubrick
Studio Warner Home Video
Taal Engels
Kijkwijzer 16
Duur 2 hr 33 mins
Land USA
Kleur Ja
Technische details
Medium DVD
Region Regio 2
Layers Single side, Dual layer
Audio Tracks Deutsch: Dolby Digital 5.1
Englisch: Dolby Digital 5.1
Ondertiteling Nederlands
Aantal disks 1
Verpakking Ivy Hill schwarzIvy Hill schwarz
Release Datum 26-09-2001
Plot

Een hele hype ging deze film vooruit, ook omdat de beroemde/beruchte regisseur Stanley Kubrick tijdens het draaien van deze film overleed. Naar Amerikaanse begrippen zouden er expliciete scenes inzitten, maar als Nederlander kijk je daar toch nuchter tegenaan, het bloot dat er inzit hoort bij de sfeer die de film uitstraalt en is zeker niet shockerend. Het is een lange film, die echter zo om is want deze film is intrigerend en blijft je aandacht vragen, ook al lijkt het of dat er niets gebeurt.

De sfeer en de muziek zijn duister en wat daarnaast indruk maakt zijn de kleurrijke beelden. Het verhaal begint met het echtpaar Alice en Bill Harford, gespeeld door Nicole Kidman en Tom Cruise die toen nog een echtpaar vormden, als deze op het punt staan naar een chique kerstfeest te gaan, een oppas zorgt voor hun dochterje. Bill is een geslaagd arts en geniet ondanks zijn jonge leeftijd aanzien. Op het feest helpt hij hij de rijke Mr. Ziegler die het feest organiseert uit een precaire situatie. Zijn vrouw danst in de tussentijd met een stijlvolle en een te charmante Hongaar, terwijl Bill in de belangstelling staat van twee jonge modellen. Ook ontmoet hij er een studiegenoot, Nick Nightengale, die zijn studie niet afgemaakt heeft en nu pianist is. Bill en Alice gaan echter gezamenlijk naar huis, omdat ze trouw aan elkaar zijn.

Na "pot" gerookt te hebben volgt er een heel gesprek tussen hun over mannelijke en vrouwelijke gevoelens in combinatie met seksualiteit. Nadat Alice hem vertelt heeft dat zij in gedachten vreemd is gegaan, kan hij dat niet loslaten. Nadat Bill langs is gegaan bij een pati├źnt van hem, nadat deze net overleden is, om diens dochter op te vangen, kan hij op weg naar huis de verlokkingen van het nachtleven niet weerstaan. Zo gaat hij met een jonge straatprostituee mee maar doordat zijn vrouw belt gaat hij niet verder met haar. Hij besluit daarna om Nick Nightengale op te zoeken die nog een paar dagen in een club speelt en deze vertelt hem dat hij ook wel eens geblinddoekt speelt op een bizarre bijeenkomst. Bill weet via hem het wachtwoord te bemachtigen om het huis binnen te komen want die nacht moet Nick nog spelen. Met moeite lukt het Bill om een kostuum en een masker te huren en na een lange taxirit lukt het hem om het luxueuze landhuis binnen te komen. Wat hij daar aanschouwt gaat zijn eigen belevingswereld te boven en bovendien geraakt hij daar in grote problemen.

Als hij onthutst thuiskomt gaat hij de volgende dag achter de waarheid aan waarbij hij zichzelf nog tegen zal komen. Daarnaast kan hij de fantasie├źn van zijn vrouw niet loslaten en er zal dan ook nog het nodige moeten gebeuren om hun relatie weer glans te geven.

Het interessante is wat er achter de oppervlakte van deze film afspeelt en dat is of het erger is dat je in gedachten vreemd gaat en of dat je daar echt naar op zoek gaat, dit is maar beknopt weergegeven want deze film laat een gevoel bij je achter dat maar moeilijk te omschrijven is. Voor mij is dit echt een meesterwerk die ik zeker nog een paar keer zal gaan bewonderen.

Aanvullende informatie
(Extra) Features
Basic extra's: Additional extra's:
  • Original-Interviews mit Tom Cruise, Nicole Kidman und Steven Spielberg
Externe informatie:
Uitleen gegevens
Dit item is beschikbaar.

Back to list